Plašt nevidljivosti postao realnost?

29/10/2014 17:10

Plašt nevidljivosti postao realnost?

Naučnici su po prvi put uspeli da naprave spravu za nevidljivost koja radi kada gledate iz više pravaca u tri dimenzije – a koristili su samo obična sočiva.

Do sada se ovom problemu pristupalo sa dosta napredne tehnologije, a osnovna ideja je da se svetlost savije oko nekog predmeta kao da nije tu.

Spravu su izumeli profesor fizike na Ročester Univerzitetu, Džon Hauel, i njegov student, Džosef Čoi, a nazvali su je Ročester plašt.

Osim što predmet postaje nevidiljiv, korišćenjem Ročester plašta slika ostaje nepromenjena, i pozadina se ne iskrivi kao kod drugih uređaja.
Sočiva se postavljaju na određenu udaljenost tako da se svetlost koja kroz njih prolazi ponaša na određen način – savija se tako da može da sakrije predmet od pogleda posmatrača.

Međutim, još uvek postoji problema i naprava nije savršena – postoje mrtvi uglovi u kojima ovaj princip ne radi, i to tek treba da se reši nekom složenijom konfiguracijom.

Uređaj još uvek ne može da se koristi u svrhe špijuniranja, i neće moći u skorije vreme, ali njegovi izumitelji za njega vide neke druge namene – na primer u medicini, kada hirurg operiše, da može da vidi ono što se nalazi iza njegovih ruku, ili vozačima da vide vozila koja nailaze, a ne vide se inače.

29/10/2014 17:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga