U skladu sa potrebama tržišta, uvedena nova zanimanja u srednjim školama

22/09/2014 11:49

U skladu sa potrebama tržišta, uvedena nova zanimanja u srednjim školama

U sklopu saradnje Ministartsva prosvete, zainteresovanih kompanije i Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) ustanovljena su zanimanja za kojima postoji potražnja na tržištu rada i ona će biti uvedena u osam škola u Srbiji. To su: bravar-zavarivač, električar i industrijski mehaničar.

Prva dva profila su modernizovani već postojeći profili, dok je industrijski mehaničar potpuno nov profil. Cilj ovog projekta je proizvodnja stručnog kadra koji će odmah nakon školovanja stupiti u radni odnos.

Praktična nastava odvijaće se u pogonima kompanija koje učestvuju u celom projektu. Korist će biti obostrana, učenici će dobiti potrebno praktično znanje, a kompanije stručan kadar, pored kojeg neće ulagati novac u prekvalifikaciju radnika.

Kao prednost celog projekta navodi se upravo učešće kompanija koje će na kraju moći da izaberu učenike koje žele da zaposle, a koje su sami obučili i koji su se već navikli na rad u kompaniji.

Pored obrazovanja potrebno je razbiti predrasude da se radi o “prljavim poslovima”, jer su tehnološke inovacije promenile sam proces rada u tim oblastima, a pored toga dobro su i plaćeni.

Učenici koji završe obrazovanje na ovim smerovima u trajanju od 3 godine, ukoliko žele da nastave školovanje, imaju mogućnost dokvalifikacije i nastavka školovanja na nekom od fakulteta.

Novi profili se uvode samo u onim opštinama u kojima postoje potrebe tržišta rada za takvim tipom kadrova. Za sada su to opštine: Kraljevo, Kragujevac, Mladenovac, Obrenovac i Subotica – bravar-zavarivač, a škole iz Beograda (Lazarevac) i Novog Sada upisivaće modernizovani smer električara. Smer industrijski mehaničar učenici mogu upisati u Tehničkoj školi u Pećincima.

22/09/2014 11:49

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga