Na današnji dan rođen Kosta Manojlović

04/12/2015 15:39

Na današnji dan rođen Kosta Manojlović

Na današnji dan, 4. decembra 1890. godine, rođen je srpski kompozitor i etnomuzikolog, profesor i prvi rektor Muzičke akademiju u Beogradu Kosta Manojlović.

kosta manojlovic

Kosta Manojlović

Rođen je u Krnjevu, današnja opština Velika Plana. Muzičko obrazovanje je započeo u Bogosloviji i Srpskoj muzičkoj školi u Beogradu, a nastavnici su mu bili Stevan Stojanović Mokranjac, Miloje Milojević i Stevan Hristić.

Pre nego što je dobio stipendiju kako bi mogao da studira u Moskvi, a zatim i u Minhenu, radio je kao nastavnik u Ćupriji i Bogosloviji u Beogradu.

Studije na Muzičkoj akademiji u Minhenu upisao je kod R. Majera-Gšraja i Klozea i na muzikološkom odseku filozofskog dakulteta kod E. Šmica.

Tokom Prvog svetskog rata 1915. godine prešao je sa srpskom vojskom u Albaniju, da bi dve godine kasnije bio upućen na produženje studija u Englesku, gde je 1919. godine završio studije u Oksfordu.

Po povratku u Beograd postao je dirigent Prvog beogradskog pevačkog društva, kojim je ranije upravljao Mokranjac.

Nakon toga 1931. godine postao je dirigent pevačkog društva Mokranjac i profesor Muzičke škole (koja se danas zove Mokranjac), a predavao je i na Teološkom fakultetu.

Od osnivanja Beogradske filharmonije 1923. godine, pa sve do 1940. godine Kosta je bio sekretar u ovoj kulturnoj ustanovi, a bio je i jedan od osnivača Južnoslovenskog pevačkog saveta i Udruženja jugoslovenskih muzičkih autora.

Stvaranje Muzičke akademije u Beogradu, čiji je bio prvi rektor od 1937. do 1939. godine, a kao profesor je radio na Akademiji do 1946. godine.

Njegove najznačajnije kompozicije su: ciklusi horova; “Žalne pesme”, “Pesme zemlje Raške”, “Pesme zemlje Skenderbegove”; solo pesme, mnogobrojne obrade narodnih pesama.

Napisao je “Spomenicu Stevanu Mokranjcu” i etnomuzikološke studije “Muzičke karakteristike našeg juga”, “Muzičko delo našeg sela”, “Narodne melodije u istočnoj Srbiji”.

Preminuo je u Beogradu, 2. novembra 1949. godine.

Biografije drugih značajnih istorijskih ličnosti nalaze se OVDE.

04/12/2015 15:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga