Kako održati koncentraciju prilikom učenja?

15/08/2017 16:00

Kako održati koncentraciju prilikom učenja?

Nedostatak koncentracije sa sobom donosi i poteškoće u učenju i dodatni stres. Kako biste izbegli navedene situacije, poslušajte savete psihologa Antonija Rostajna, sa Univerziteta iz Pensilvenije.

Pametan piše…

Kako ne biste zaboravili važan datum, bilo da je u pitanju test, odgovaranje ili neka školska sekcija, sa sobom uvek nosite svesku koja će vam biti planer. Napišite ključne reči, kako ne biste zaboravili sve obaveze koje imate u toku sedmice.

Stvorite zdravu atmosferu

Pamćenje gradiva može biti problem, ukoliko je prisutna buka. Zamolite ukućane da se utišaju. Takođe, isključite sve aparate- radio, televizor i mobilni telefon.

Napravite prioritete

Ukoliko imate test dan za danom, razmislite o tome koji predmet vam teže ide i prvo se fokusirajte na njega.

Jedno po jedno

Nemojte u isto vreme da rešavate zadatke iz matematike i da učite engleski jezik. Pažnja će vam biti podeljena i na kraju neće doći do dobrih rezultata. Prvose fokusirajte na jedan predmet u potpunosti, pa zatim pređite na učenje drugog.

Pravite pauze

Višesatno sedenje nad knjigom neće imati nikakvog efekta ukoliko ste umorni. Kada osetite da vam misli “lutaju”, napravite pauzu. Iskoristite vreme za kratku šetnju, prezalogajite nešto ili proverite društvenih mreža, ali imajte na umu da pauza ne sme da traje duže od 20 minuta.

Preslišavajte se

Kada pročitate jednu lekciju, u sebi ili naglas ponovite ono što ste pročitali i uspeli da zapamtite.

Motivacija

Na rad, prema istraživanjima, najviše utiče motivacija. Razmislite o tome kakve ćete benefite imati ukoliko uspešno izvršite zadatak i time se vodite kroz celo proces učenja.

Ne dozvolite panici da vas savlada

Sati odmiču, a vi niste ni na pola knjige? Ne očajavajte i nemojte da vam obuzima strah. Duboko udahnite i napravite pauzu.

Nagradite se

Nakon nuspešno naučene lekcije, nagradite se nečim. Bilo da je u pitanju čokoladica ili gledanje jedne epizode omiljene serije.

Izvori: www.health.com,www.krenizdravo.rtl.hr

15/08/2017 16:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Pretraga